Eksem og hudallergi hos frisører – om eksponeringer i arbejdsmiljøet og handskebrug

I forbindelse med temadagen afholdt af Sundhedsstyrelsens Rådgivende Videnskabelige Udvalg for Miljø og Sundhed, 4. april i Eigtveds pakhus. Blev der afholdt et foredrag med titlen “Eksem og hudallergi hos frisører, udsættelser i miljøet og handskebrug“.

Oplægget handlede om de allergifremkaldende stoffer som frisører udsættes for i arbejdsmiljøet og hvordan man kan forebygge eksem/allergi hos frisører.

Frisørfaget er et højrisikofag, for udviklingen af håndeksem. Viden om hvordan man forebygger fx ved brug af handsker er en af de vigtige faktorer ved at undgå eksem/allergi.
Et svensk studie har vist at den største eksponering for hårfarve sker i klippeprocessen og på den hånd der holder det nyfarvede hår. Derfor anbefales det at man klipper før man farver. Afblegningsprodukter kan også være allergifremkaldende, en dansk spørgeskemaundersøgelse har vist at, risikoen for at udvikle nældefeber/allergi overfor disse produkter stiger med tiden som elev.
Nye tal fra arbejdsskadestyrelsen viser en positiv tendens med at der er færre frisører som får anmeldt en hudsygdom. Denne tendens kan skyldes at det i 2011 blev obligatorisk at undervise i det kemiske arbejdsmiljø.

Oplægget til denne temadag er blevet skrevet til en artikel som kan læses her – side 19-22

Vi har rettet artikel til og vil blive offentliggjort i mestrenes fagblad, DOFK i et af de kommende numre.

Vi har lagt en søgbar version af artiklen op her