Hyppigt stillede spørgsmål og svar om fagets kemi

Her kan du læse om nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om kemi i frisørfaget.

 

Allergisk over for Cocoamidopropyl Betaine

En frisør er blevet allergisk over for Cocoamidopropyl Betaine. Hun kontakter Videnceteret for at høre hvilken funktion stoffet har i kosmetiske produkter og i hvilke produkter det anvendes i?

Svar:
Cocoamidopropyl Betaine anvendes som antistatisk effekt, skumforstærkende, hårbalsam, overfladeaktivt og viskositetsregulerende ingrediens. Stoffet anvendes i produkter som fx sæbe og shampoo.

 

Farve med Ren Henna pulver og nikkel-allergi

Kære Videncenter

Jeg håber i kan hjælpe mig så jeg kan blive kloger på mit situation. Jeg har farvet hele mit hår i Ren Henna pulver, blandet med vand og to citroner. Jeg fik husholdningsfilm på og blev sat en time under varmen og derefter fik skyllet henna ud af håret med shampoo og balsam. De efterfølgende tre dage gik helt fint men fjerde dag begyndte jeg at få acne med pus i hovedbund og idag på den fjerde dag er det ikke til at holde ud og det gøre ondt i hovedbunden.acne har spredt sig stor og små med hvid pus.

Jeg har nikkel-allergi og kan reagere på samme måde men ikke så kraftigt hvis jeg spiser nikkel-holdige madvarer.

Jeg ønsker at vide om der er nikkel i ren-henna?

Kan i muligvis fortælle mig hvorfor jeg har reageret som ovennævnte?

Jeg ser frem til at høre fra jer.

Svar:
Vi synes du skal gå til læge og få undersøgt din hovedbund. Der er mange forskellige produkter til håret og du kan med fordel gemme den del af emballagen hvor ingredienslisten er.

Vi kan ikke udelukke at din reaktion skyldes hennaproduktet. Selv om produktet hedder ren henna kan der være allergifremkaldende farvestoffer i. Hvis der er så meget nikkel i produktet at det kan fremkalde en reaktion er produktet ikke lovligt. Nikkel er ikke normalt at finde i hårfarver.

 

Hvilken shampoo?

Kære Videncenter

Mange tak for din svar:-) jeg er nu i behandling hos hudlægen.

Kan du anbefale mig en shampoo uden parfume og tilsætningsstoffer til sart hovedbund. Jeg har prøvet en hel del shampoo over tid og har stadig ikke fundet en jeg ikke reagere på.

Jeg ser frem til at høre fra dig.

Rigtig god dag:-)

Svar:
Den skal være svanemærket og uden parfume. Fx Tusindfryd fra Irma, Minirisk eller alle andre svanemærkede uden parfume.

Hvis de generer din hovedbund så prøv en Svanemærket uden sodium laureth sulfate, sådan en er svær at finde og hvis ikke apoteket kan hjælpe dig skal vi prøve at finde en til dig.

 

Bliver Acid Black forbudt?

Den videnskabelige komite i EU konkluderer at acid black 1 udgør en risiko for brugeren. Betyder det at acid black 1 bliver forbudt?

Svar:
Danmark kan godt foreslå de andre EU landes myndigheder at stoffet forbydes. I så fald ville dette ske via Miljøstyrelsen. Men for at et forbud kan effektueres skal der være bred enighed i EU’s lande om et forbud.
EU Kommissionen (SCCS) har undersøgt Acid Black 1 og konkludere at Acid Black 1 som en ikke-oxidative hårfarvningsmidler med en koncentration på maksimalt 0,5% ikke udgør en risiko for forbrugernes sundhed.
Læs deres rapport her.

 

Kemikaliespørgsmål til en opgave

Hej! Vi er to piger, der skriver om uddannelsen frisør. Vi har søgt lidt rundt, og kan ikke finde svar på nogle af vores spørgsmål. Så tænkte at vi kunne spørge jer, og håbe på svar, da det er nogle vigtige emner i vores opgave. Vores under emne er kemikalier:

Hvordan ved i hvilke kemikalier i kan bruge til de forskellige hudtype?

Svar:
Jo mere tør hud han har des gladere er man som regel for creme med et højt fedtindhold. I en meget fed creme står aqua IKKE som det første på ingredienslisten.

(Allergi) Hvordan finder i vare der er allergi venligt?

Svar:
Svanemærkede og Astma-Allergi mærkede produkter er allergivenlige for de fleste.

Hvordan ved i hvordan de forskellige farver skal blandes?

Er der forskel på hårfarver i håret, øjenbryn og vipper? (mindre, eller mere kemikalier) Man siger at sort er skrappere, end blond hårfarve. Hvorfor?

Svar:
jo mere mørk en farve er, des mere farve er der anvendt til at få farven, når det drejer sig om almindelig naturligt forekomne hårfarver. Det er ligesom med saftevand, jo mere du putter i jo stærkere bliver den. Farve til hår og bryn og vipper er traditionelt set det samme.

 

Grønne produkter

Hej Videncenter
Jeg underviser pt. i grøn frisør på hovedforløbet samt arbejdsmiljø, hvilke produkter kan vi bruge?
Venlig hilsen
En frisørskolelærer

Svar:
Kære frisørskolelærer

Vask, pleje og styling: Til grøn frisør anbefaler Videncenter for Frisører og Kosmetikere svanemærkede produkter til vask, pleje og styling, de findes fra 5 leverandører, du kan finde links på svanemærkede produkter lige neden under den store grønne svane på sitet.

Til blegning er der desværre ikke noget at anbefale udover citron. Persulfater som man bruger til blegning er allergifremkaldende og den hyppigste årsag til luftvejslidelser hos frisører.

Til permanent anbefaler vi produkter med cysteamine hydrochloride. Eksemreaktioner er meget sjældne og der er ikke rapporteret andre effekter. I 2012 reagerede ingen patienter cysteamine hydrochloride, men det er et stof jeg er obs på og frisøreleverne skal også ved permanent være meget omhyggelige med at anvende handsker. Hvis du kigger jeres permanenter igennem og bliver i tvivl, så ring til mig. Hydrogen peroxide skal anvendes til denne proces og det skal foregå under udsugning og med handsker.

Til farvning anbefaler vi følgende:

Kemiske farver:
Elumenfarver og Sebastian cellephanes farver uden acid black 1 og acid orange 7. Du er meget velkommen til at sende mig farver eller ingredienslister, hvis du er i tvivl om de må anvendes.

Botaniske farver:
Vi anbefaler: Biotique, Bio Henna Leaf 1.7.2009. Indholdsstoffer: Lawsonia Inermis, (Mehendi Leaf Powder), Melia Azadirachta Powder (Neem Chhal leaf Powder),
Gmelina Arborea Powder, (Gambhari Chhal Powder), Terminalia Arjuna Powder, (Arjun Chhal Powder), Mangifera Indica Gum (Kikar Gold), Berberris aristata (Daru Haldi)
Vi anbefaler: Phitofilos Rome (Italy). Nuancenavne: Henné n. 1, Henné n. 2, Henné n. 3, Henné Nero, Henné Neutro, Miscela al Mallo di Noce. Vedhæftet er et excelark med beskrivelse af kilderne til hvorfor vi fraråder nogle farver.
Vi anbefaler også andre botaniske farver hvor du ka prøve at søge navnet I vedhæftede dokument, der hedder
Grønt dokument 9. oktober 2012

Du er meget velkommen til at kontakte os for yderligere forklaring.

 

Hovedpine

Kære Videncenter.

Jeg har i mange år lidt at hovedpine, og der er ingen læger der har kunne fortælle mig hvad det skyldes. Nu er jeg begyndt at få noget eksem på min højre hånd og op ad armen. Det begyndte som nogle knopper, og nu har det udviklet sig som nogle store sår. Det jeg gerne ville spørger om er om det er et tegn på at jeg ikke kan tåle frisør faget, og om de her to ting måske hænger sammen?

Jeg håber i kan svare på mine spørgsmål.

Svar:
Hovedpinde er desværre som udgangspunkt ikke en lidelse man kan få erstatning for gennem Arbejdsskadestyrelsen, fordi det kan opstå af så meget forskelligt.

Det er dog en velkendt gene når man arbejder med kemikalier, men meget svær at skelne fra andre påvirkninger der kan give hovedpine. Det du bør tænke på fordi du er frisør er om I har ordentlig udluftning, ventilation i salonen. Har I fx stinkskab til blanding af produkter. Er du god til at sætte punktudsuget mellem din næse og de kemikalier du arbejder med.

Vigtigt! Ring venligst herud vedr. eksemet, så vi kan få en læge til at se på det. Det går IKKE væk af sig selv.

NB! Hovedpine kan komme indefra ens egen krop (hormonelle udsving, spændinger) eller fra det miljø der omgiver os og det kan være lyde (musik, menneskestemmer, føltørrer, ventilatorer, markante temperaturforandringer inden for kort tid m.v.), lugte (ammoniak, parfume, gasser fra sprayflasker under tryk, persulfater, cigaretrøg, nye tryksager, bilos m.v.), noget man har spist (chokolade, sulfit fra rødvin og øl m.v.). Det er dog sandsynligt at din hovedpine stammer fra salonen, fordi der er mange faktorer i en salon der kan give hovedpine.

 

Gelenegle og graviditet

Er det okay at få gele/akryl negle lavet som gravid ? 

Svar:
Vi kan ikke med sikkerhed sige, at en gang påførsel af gelenegle vil skade dit ufødte barn, men hvis du vil være på den sikreste side bør du undgå det. Det der i værste fald kan ske er at et “sammenkog” af kemikalier kan optages i din krop og overføres til dit foster. Det er ikke noget der er skrevet så meget om fordi det er svært at registrere cocktail effekten / sammenkogs effekten (flere kemikalier som kan virke på hinanden og give en samlet større effekt end de enkelte kemikalier hver for sig). Når akrylnegle vurderes er hvert enkelt ingrediens undersøgt på dyr, hver for sig. Man har ikke lavet sikkerhedsforsøg hvor alle ingredienser er blandet sammen og undersøgt om de giver effekter på dyr. Man tester ikke ingredienserne på gravide kvinder af etiske årsager. Derudover er små ændringer på fostret svære at registrere og det er svært men mennesker at vide hvilke andre påvirkninger den gravide kvinde har fået.

Det andet der kan ske er at du får en allergisk reaktion overfor fx akrylaterne i de kunstige negle og at en sådan reaktion kan påvirke dit foster negativt.