Undersøgelse af øjenvippeproduktet neuLash

Længere, fyldigere – og farligt?

Tekst: Søren Johannesen

Få længere, fyldigere og flottere øjenvipper på kun 30 dage!

En række relativt nye kosmetiske vidundermidler på markedet herhjemme holder tilsyneladende, hvad de lover. Mange af brugerne får vitterligt lange, flotte øjenvipper på rekordtid, når de smører øjenvippekanten med de fantastiske produkter. Det lyder jo herligt.

Men tøv lige en kende med at åbne champagnen.
Noget tyder nemlig på, at brugerne risikerer både misfarvning i og omkring øjnene, hudirritation og sågar, at øjenvipperne falder af.

Ledelsen på Cph West har netop bedt Videncenter for Frisører og Kosmetikere om at undersøge et af produkterne, neuLash.

”NeuLash er bare et af mange lignende produkter på markedet i Danmark. Fælles for produkterne er, at de sandsynligvis er baseret på det samme aktive stof,” forklarer Susan Hovmand Lysdal, kandidat i folkesundhedsvidenskab og Ph.d., fra Videncenter for Frisører og Kosmetikere på Gentofte Hospital.
Det aktive stof, som får øjenvipperne til at gro, hedder isopropyl cloprostenate. Dette stof findes også i lægemidler, der er udviklet af medicinalindustrien til at afhjælpe forhøjet tryk i øjet – bl.a. til mennesker, der lider af grøn stær.
Faktisk er det en utilsigtet sideeffekt, at stoffet får øjenvipperne til at gro. Man opdagede det tilfældigvis hos patienter, der fik stoffet som et led i deres behandling. Der­udover rapporterer en del af patienterne om misfarvninger i og omkring øjet. Det findes der masser af videnskabelig litteratur, der dokumenterer.

I både USA og Canada har man kastet et kritisk blik på nogle af de kosmetiske produkter, der som neuLash lover længere og fyldigere øjenvipper, og konklusionen er klar.
De amerikanske sundhedsmyndigheder, The American Food and Drug Administration, mener slet ikke, at øjenvippeprodukterne kan sælges som kosmetiske produkter, idet der i virkeligheden er tale om medicinske produkter.

Den canadiske lægeorganisation, The Canadian Medical Asso­ciation, har undersøgt forskellene på et øjenvippeprodukt, Latisse, og et medicinsk produkt, Lumigan, og fundet ud af, at der ingen forskel er på produkterne overhovedet – ud over prisen, som er langt højere for Latisse. Organisationen skriver desuden i dets nyhedsbrev, at det er bekymrende, at øjenvippeproduktet ”kan ændre farven på iris, så folk med blå øjne risikerer en misfarvning, en brunende effekt, som kan være permanent.”

I sin danske folder erkender den svenske distributør af neuLash, Cosmetika i Skandinavien AB, da også, at der kan forekomme misfarvninger omkring øjnene hos ”nogle få forbrugere”, men virksomheden taler tydeligvis problemet ned, ved at beskrive misfarvningen som ”næsten som en eyeliner”.

”Der er to grunde til, at vi nu har anmeldt neuLash til Miljø­styrelsen. Der er en bekymring omkring det aktive stof, isopropyl cloprostenate, og dets bivirkinger. Så hvis man har et øjenvippeprodukt, bør man kigge på ingredienslisten og se, om det stof er i. Hvis det er, vil jeg råde til at tjekke Miljøstyrelsens konklusion, når den foreligger, før man bruger produktet. Derudover er ingredienslisten, der følger med neuLash, simpelthen fejlagtig. Den er mangelfuld, skrevet på svensk, og simpelthen forkert. Den lever ikke op til EU’s krav, som Danmark er underlagt,” siger Susan Hovmand Lysdal.

”For kosmetikere er det vigtigt, at man kan gennemskue de produkter, man arbejder med. Også når man skal rådgive kunder. Med den viden, vi har nu, kan vi simpelthen ikke sige, at disse produkter IKKE udgør en risiko. For vi ved det ikke. Det er den viden, Miljøstyrelsen nu skal komme med,” siger Susan Hovmand Lysdal.

Så snart Miljøstyrelsens konklusion vedrørende neuLash foreligger, hvilket gerne skulle ske i løbet af sommeren, vil vi naturligvis lægge den på forbundets hjemmeside: www.dfkf.dk.

OPDATERING JANUAR 2013

Heidi Søsted, leder af Videncenter for Frisører rykkede den 1. januar 2013 Miljøstyrelsen for afgørelse på NeuLash, men styrelsen havde ikke truffet en afgørelse endnu. Afgørelsen handler i første omgang om NeuLash kan klassificeres som kosmetik eller lægemiddel.

OPDATERING APRIL 2013

Afgørelse af Neulash

Kemikalieinspektionen har nu afsluttet sin behandling af indberetningerne om Neulash.

Produktet Neulash på det danske marked er nu reformuleret og indeholder ikke længere isopropyl cloprostenate eller andre prostaglandiner. Kemikalieinspektionen har ikke haft bemærkninger til andre indholdsstoffer i produktet. Kemikalieinspektionen har overfor producenten vejledt omkring brug af korrekte INCI-betegnelser på deklarationen.

De produkter der er på markedet nu i DK er uden protaglandiner, ifølge firmaets oplysninger kom det reformulerede produkt på markedet i DK i november 2012.

Det nye produkts indholdssstoffer er lovlige, men Kemikalieinspektionen ved ikke med hvilken funktion de enkelte stoffer i det reformulerede produkt er tilsat.