Håndeksem – et problem?

Håndeksem er hverdag for mange unge piger som arbejder i frisørsaloner. Eksemet gør ondt og kan tvinge personen til at skifte job. Et håndeksem der opstår mens man arbejder som frisørelev, bør anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen.

Håndeksem er et problem for 45 procent af københavnske frisører!

En ny spørgeskemaundersøgelse blandt 1679 københavnske frisører viser at næsten halvdelen, 45 % har haft problemer med håndeksem. 22 % har haft problemet indenfor det sidste år, og 9 % har haft problemer med håndeksem indenfor den sidste uge. Blandt frisørelever var tallet endnu højere. Her viste det sig, at 49 % nogensinde havde haft håndeksem.

At de unge har endnu mere kontakteksem i forhold til de ældre, skyldes højest sandsynligt en mere intens udsættelse for hårvask og frisørprodukter under frisørskoleforløbet, samt at de der får håndeksem må stoppe uddannelsen. Undersøgelsen er foretaget af forskere i Videncenter for Frisører og Kosmetikere og er publiceret i det internationale videnskabelige tidsskrift Contact Dermatitis.

Håndeksem er hverdag for mange unge piger som arbejder i frisørsaloner. Eksemet gør ondt og kan tvinge frisøren til at skifte fag. Frisører er meget udsatte for kemiske stoffer og udtør-ring af deres hud på grund af mange hårvaske og kontakt med frisørprodukter i deres daglige arbejde. Undersøgelsen viste at alt for få (11%) får anmeldt deres arbejdsbetingede håndeksem. Et håndeksem der opstår mens man arbejder som frisørelev, bør anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen.

Reference: Hansen HS and Søsted H. Hand eczema in Copenhagen hairdressers – prevalence and under-reporting to occupational registers. Contact Dermatitis 2009: 61: 361-363