Allergirisiko ved kunstige negle

Manicure
Kunstige negle og kraftig brug af neglelak er populært, men ikke uden allergirisiko.


Af Heidi Søsted, Videncenter for Frisører og Kosmetikere

Kunstige negle, der limes ovenpå de rigtige negle udgør en allergirisiko. Både den lim, der bruges til at bygge neglene op med, og den lak, der lægges på den færdige negl, kan indeholde stoffer, som kan fremkalde allergi

Kunstige negle kan bestå af tre lag, hvor der lægges dekorationer mellem lagene. Ved brug af kunstige negle, kan der opstå allergi over for acrylat i limen. Akrylaterne er en hovedbestanddel i limen, som får den til at virke hurtigt og længe. Både professionelle kunstige negle og de til hjemmebrug kan indeholde akrylater.

En italiensk kvinde var for nylig hos hudlæge, fordi alle hendes fingre og håndrygge kløede voldsomt. Symptomerne havde stået på i syv måneder. Damen have fået kunstige negle på ni måneder tidligere. På det øverste neglelag var der påført en glitterlak.

Ved hudtest var kvinden ikke allergisk over for akrylat, men var allergisk over for cobolt. På glitterneglelakken stod, at den indeholdt cobolt. Hudlægen anbefalede kvinden at fjerne alt neglelak og kunstige negle. Fire uger efter kvinden havde fjernet de kunstige negle og undgået neglelak, var hendes hænder og fingre igen fri for symptomer.

Kilde: Guarneri,F. et al. Nail-art and cobalt allergy. Contact Dermatitis 2010:62:320-321

Siden 1996 har der på alle kosmetiske produkter skulle stå præcist hvad de indeholder. De gælder både produkter til professionelt og privat brug.

På dekorativ kosmetik, f.eks øjenskygger, neglelak, kohl, læbestift (ikke hårfarver) står der ofte ”May contain” på ingredienslisten. Efter ”may contain” vil der stå alle de farvestoffer, som er i hele den produktserie, neglelakken er en del af”.

Dette giver en besparelse for producenten, men for en allergisk bruger er det besværligt, fordi man så skal have fat i producenten, hvis man vil vide præcist, hvad der er i den neglelak, man vil købe.

Hvis man har allergi overfor acrylater, kan man som udgangspunkt godt bruge neglelak. Der må bare ikke være acrylat i.

Hvis man har allergi overfor cobolt, kan man som udgangspunkt godt bruge neglelak. Der må bare ikke være cobolt i.

Du er velkommen til at kontakte Videncentret for frisører og kosmetikere hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan tåle en bestemt neglelak.