Kræftfremkaldende stoffer i frisørfaget – Ny svensk undersøgelse

Ny svensk undersøgelse tyder på, at frisører er udsat for kræftfremkaldende stoffer på baggrund af blodprøver fra frisører, personer der hjemmefarver samt en kontrol gruppe.

Der var ingen forskel i mængden af de kræftfremkaldende stoffer mellem de 3 grupper, men blandt frisører øgedes koncentrationen af visse af stofferne jo oftere frisøren behandlede hår i løbet af ugen (med permanent farver/permanentvæsker).

Blodprøverne blev analyseret for indholdet af 8 forskellige kemiske stoffer (aromatiske forbindelser), her i blandt ortho- og meta-toluidine. Ortho-toluidine øger risikoen for blærekræft hos mennesker mens meta-toluidine er mistænkt for at være kræftfremkaldende hos mennesker. Analyserne viste at koncentrationerne af disse 2 stoffer steg jo oftere frisøren udførte behandlinger med permanentfarver i løbet af ugen (lyse- og mørkefarver). Desuden viste de, at koncentrationen af ortho-toluidine steg jo flere behandlinger med permanentvæske, der blev udført i løbet af ugen.

Disse stoffer er forbudte i kosmetiske produkter i Europa.

En enkelt permanentvæske blev analyseret og man fandt at den indeholdt ortho- samt meta-toluidine.

Selvom undersøgelsen er svensk, så anvendes de samme produkter i Danmark, derfor vil en lignede undersøgelse her formentlig vise det samme. Der er behov for en opfølgning af denne undersøgelse blandt andet i form af analyser af frisørprodukter for kræftfremkaldende stoffer.

Resultaterne af undersøgelsen viser endnu engang vigtigheden af at beskytte sig selv, ved fx korrekt anvendelse af handsker.

Den originale titel: Exposure of hairdressers to ortho- and meta-toluidine in hair dyes – Link til den originale artikel.